Escolta la Moixiganga

Contes de Microbis

d' Arthur Kornberg

Escolta la Moixiganga
 

Durant molt de temps s'ha pensat que els microbis eren uns organismes que existien només per causar malalties. Però convé que coneguem també l'existència de molts altres microbis que, en molts casos, no solament són beneficiosos per a les persones, sinó també necessaris. La diversitat microbiana que hi ha en un estanyol, en un camp de blat, en una badia o a la nostra boca pot ser molt més gran que la diversitat d'animals i plantes en qualsevol lloc de la Terra. És la biodiversitat invisible.

Arthur Kornberg (1918-2007), autor d'aquest llibre, va ser un bioquímic nord-americà guanyador del premi Nobel de fisiologia o medicina de 1959. L'origen d'aquests CONTES DE MICROBIS es remunta a la dècada de 1950, quan Kornberg explicava als seus tres fills contes que anava inventant sobre microbis i malalties. Unes dècades més tard, va narrar aquelles històries als seus néts, però va fer-ho amb un altre format: construint rodolins i altres versos fàcils i ficant en cada història el nom d'algun nét o néta o d'algun cosí dels seus nets. Recitar a la mainada o amb la mainada els rodolins i versos amb rima senzilla d'aquests CONTES DE MICROBIS és una manera entretinguda d'introduir-los en el món de la microbiologia, i ensenyar-los què són i que fan els microbis.

La Narració d'aquests càpitols radiòfonics, van a càrrec d'Anna Bruch Llicenciada en Biologia especialitzada en Microbiologia (2001-2005) a la UAB i el seu fill Roger Garrós.

 

 

La Desfilada dels Microbis
 
Staphylococcus aureus
 
Salmonella
 
Clostridium tetani
 
Saccharomyces cerevisiae (Els llevats)
 
Streotococus pneumoniae (la pneumònia)
 
Myxobacterium xanthus
 
Coronavirus - Covid-19
 
El poliovirus (la poliomielitis)
 
Helicobacter pylori (úlcera d'estómac)
 
Penicillium notatum (Penicil·lina)
 
La Sida
 
Un Zoo de Bacteris
 
Escolta la Moixiganga